subota, 16. svibnja 2015.

Domaći kroasani



SASTOJCI:

-  700 g glatkog brašna
-  prstohvat soli
-  3 žlice  šećera
-  450 ml mlijeka 
-  80 g svježeg kvasca (2 paketića) + 1žlica šećera i 1 žlicabrašna
-  3 žlica  ulja
-  250 g maslaca
-  1 jaje (za premazivanje)




PRIPREMA: 
* Maslac stavite u zamrzivač na sat-dva (da se smrzne). Mlijeko zagrijte, neka bude toplo. Kvascu dodajte šećer i brašno i 150 ml mlijeka, ostavite na toplom da se digne. Ostatak mlijeka ostavite, trebat će vam za tijesto.

Brašno prosijte, dodajte šećer, sol i ulje. Nakon toga dodajte dignuti kvasac, promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i zamijesite tijesto.

* Tijesto formirajte u kuglu i ostavite da se diže na toplom, treba se udvostručiti u veličini.

* Kad se tijesto diglo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veliki pravokutnik (otprilike pola cm debljine). Smrznuti maslac naribajte ravnomjerno po cijelom tijestu. Nakon toga, tijesto zarolajte u duguljastu štrucu (rolajte tako da počnete s najdužom stranicom pravokutnika). Štrucu prerežite na 8 jednakih dijelova.

*Svaki dio razvaljajte u krug i krug prerežite na 4 dijela (križno prerežite krug, da dobijete 4 trokuta). Svaki trokut zarolajte u kroasan, premažite jajetom, stavite na papir za pečenje. Pecite na 180°C, 11-13 minuta (ovisi i o jačini pećnice). 

P.S. Možete kroasane punitit nutellom, pekmezom, džemom... 

Nema komentara:

Objavi komentar