Sastojci:
- 5 dcl. slatke mlijeečne pavlake
- 5 kašika šećera
- 200 g. šlaga (prah)
- 2,5 dcl. mlijeka
- 200 g. kisele punomasne pavlake
- 10 g. želatina u prahu
- 1 dcl. vode za istopiti želatin
- 200 g. mljevenog plazma keksa
- oko 400 g. višanja iz kompota
- i još - 50 g. šlaga + 2 dcl mlijeka za dekoraciju
Priprema
Želatin razmutiti u vodi i ostaviti desetak minuta da nabubri. Blago ga zagrijati da se istopi. Ostaviti malo da se prohladi.
Slatku pavlaku i 5 kašika šećera čvrsto umutiti.
200 g. praha za šlag umutiti sa 2,5 dcl. mleka. U umućen šlag ručno umešati kiselu pavlaku, a zatim takođe ručno lagano mješajući dodati umućenu slatku pavlaku. Od ove količine odvojiti jednu trećinu i dodati mljeveni plazma keks. U ostatak smjese umiješati pripremljen želatin.
U kalup za torte prečnika 24 cm. staviti foliju na dno i rasporediti dio sa keksom. Preko staviti malo bijele smjese, a zatim polovinu ocijeđenih višanja. Premazati sa ostatkom krema, staviti i preostale višnje, blago ih utisnuti u krem i sve ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider, da se kreme stegnu i da se sjedine ukusi.
Skloniti obruč sa torte, pažljivo ukloniti i foliju sa dna i dekorisati tortu sa šlagom koji smo umutili za dekoraciju
www.maminajela.com
Nema komentara:
Objavi komentar