ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Plazma torta sa višnjama (bez pečenja)


Sastojci:
  • 5 dcl. slatke mlijeečne pavlake
  • 5 kašika šećera

  • 200 g. šlaga (prah)
  • 2,5 dcl. mlijeka
  • 200 g. kisele punomasne pavlake

  • 10 g. želatina u prahu
  • 1 dcl. vode za istopiti želatin

  • 200 g. mljevenog plazma keksa
  • oko 400 g. višanja iz kompota

  • i još - 50 g. šlaga + 2 dcl mlijeka za dekoraciju



Priprema

Želatin razmutiti u vodi i ostaviti desetak minuta da nabubri. Blago ga zagrijati da se istopi. Ostaviti malo da se prohladi.

Slatku pavlaku i 5 kašika šećera čvrsto umutiti. 

200 g. praha za šlag umutiti sa 2,5 dcl. mleka. U umućen šlag ručno umešati kiselu pavlaku, a zatim takođe ručno lagano mješajući dodati umućenu slatku pavlaku. Od ove količine odvojiti jednu trećinu i dodati mljeveni plazma keks. U ostatak smjese umiješati pripremljen želatin. 

U kalup za torte prečnika 24 cm. staviti foliju na dno i rasporediti dio sa keksom. Preko staviti malo bijele smjese, a zatim polovinu ocijeđenih višanja. Premazati sa ostatkom krema, staviti i preostale višnje, blago ih utisnuti u krem i sve ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider, da se kreme stegnu i da se sjedine ukusi. 
Skloniti obruč sa torte, pažljivo ukloniti i foliju sa dna i dekorisati tortu sa šlagom koji smo umutili za dekoraciju


www.maminajela.com

Nema komentara:

Objavi komentar