srijeda, 10. lipnja 2015.

UKUSAN SOČAN MA FENOMENALAN: JOGURTINA

jogurtina

Jako fini kolač od najjednostavnijih sastojaka. Jogurt mu daje nevjerojatnu svježinu, može se koristiti i kremasti sir umjesto jogurta. Meni se dogodi da nemam uvijek sira u frižidreu, a jogurta uvijek ima, a da ne spominjem da je ovo puno jeftinija verzija ;)) Odlično može poslužiti i kao sočna biskvitna podloga za voćne i sirne torte.

Sastojci

biskvit:

 15 dag omekšalog maslaca
 25 dag šećera
 25 dag oštrog brašna
 25 dag jogurta
 4 jaja
krema:

 

 50 dag jogurta
 4 žumanjka

 4 dag škrobnog brašna
 10 dag šećera
Priprema

Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg, dodajte im prstohvat soli da budu čvršći. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite obruč za torte promjera najbolje 22, ali može i kalup za brioche.
Mutite maslac sa šećerom, dodajte jogurt i žutanjke, pa umiješajte brašno.

Lagano kuhačom na kraju umiješati bjelanjke i peći oko 30-40 minuta. Ne otvarajte pećnicu u toku pečenja, jer će vam tijesto “sjesti”.
Za kremu rastopite jogurt s malo gustina, da se gustin otopi.
Promiješati jogurt, žutanjke, šećer i škrob, pa na srednjoj varti kuhati da se lijepo zgusne.
Pokriti folijom i ohladiti, te poslužiti s fino hladnom jogurtinom, a možete posuti i malo bobičastog voća ili samu s čajem ili kavom.
Posluživanje

 

Ova torta se može napraviti i s voćnim jogurtom! Nisam radila kremu od jogurta, djeca će je brzo pojesti s pekmezom i nutellom. Bratova cura ju je napravila odmah danas i dodala u tijesto šaku suhih brusnica- predobro joj je ispalo, a pekla je u kalupu za srneći hrbat!
Ako želite možete u tijesto dodati 1/2 vrećice praška za pecivo, jer će tada sasvim lijepo se dignuti, a vi ćete biti sigurni da neće ispasti "gumast" što se obično kod ovakvih tijesta događa.
Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar