- 360 g integralnog brašna od 9 žitarica
- 200 ml tople vode
- 5 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike sjemenke od bundeve
- 1 kašika sjemenki od suncokreta
Priprema
1. U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera, promiješati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, sjemenke od bundeve i suncokreta i dodati nadošli kvasac i sve dobro umijesiti sa mikserom...mijesiti oko desetak minuta. U slučaju da mijesite rukom, prvo umijesiti tijesto i tek na kraju dodati sjemenke.
Oblikovati tijesto u loptu i vratiti ga nazad u vanglicu. Ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da se tijesto podigne.
Podignuto tijesto pritisnuti dlanom da izađe vazduh, oblikovati u veknicu ( veknica je vrlo mala ) i staviti u manji kalup ( 21cm X 8cm ) za hljeb, koji ste prethodno podmazali sa puterom ili isprskali sa sprejom za pečenje. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti dok tijesto ne popuni kalup.
3. Zagrjjati rernu na 195°C i peći hljeb oko 30 do 35 minuta. Ohladiti hlejb na žici i kad poslužite hjleb trebate sjeći što tanje parčiće možete.
4. Premazati sa puterom ili džemom, idealno za ručak :)
ww. coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar