nedjelja, 17. svibnja 2015.

INTEGRALNI HLJEB - dovoljna su dva mala parčeta da budete siti

Sastojci:                                                     
  • 360 g integralnog brašna od 9 žitarica
  • 200 ml tople vode
  • 5 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike sjemenke od bundeve
  • 1 kašika sjemenki od suncokreta


Priprema        

1. U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera, promiješati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, sjemenke od bundeve i suncokreta i dodati nadošli kvasac  i sve dobro umijesiti sa mikserom...mijesiti oko desetak minuta. U slučaju da mijesite rukom, prvo umijesiti tijesto i tek na kraju dodati sjemenke.

Oblikovati tijesto u loptu i vratiti ga nazad u vanglicu. Ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da se tijesto podigne.
Podignuto tijesto pritisnuti dlanom da izađe vazduh, oblikovati u veknicu ( veknica je vrlo mala ) i staviti u manji kalup ( 21cm X 8cm ) za hljeb, koji ste prethodno podmazali sa puterom ili isprskali sa sprejom za pečenje. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti dok tijesto ne popuni kalup.

3. Zagrjjati rernu na 195°C i peći hljeb oko 30 do 35 minuta. Ohladiti hlejb na žici i kad poslužite hjleb trebate sjeći što tanje parčiće možete.

4. Premazati sa puterom ili džemom, idealno za ručak :)

ww. coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar