utorak, 19. svibnja 2015.

MEDENA POHANA PILETINA(iz pećnice)

  • MOLIM VAŠU POMOĆ
Fina i sočna  pohana piletina bez viška masnoće,i bez jaja…pečena u pećnici sa finom Hrskavom koricom obogaćenom mirisom i okusom limuna i meda…uz fino varivo od povrća ...pravi proljetni lagani ručak

Sastojci

  • Za pohanu piletinu:

  • 8 komada pilećih bataka ili zabataka(ili miješano)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica Vegete
  • – sol
  • – svježe mljeveni crni papar
  • grančica svježeg ružmarina
  • par listića svježe kadulje
  • ili suho začinsko bilje(majčina dušica,mješavina mediteranskih začina,mješavina začina za piletinu…)
  • – krušne mrvice
  • 4 žlice bagremovog meda
  • 4 žlice svježe iscjeđenog limunovog soka
  • za fino varivo:
  • tikvice
  • mrkvice
  • 1 žličica Vegete
  • – sol
  • – papar
  • žličica svježih ili suhih začina po želji(mažuran,peršin…)
  • malo maslinovog ulja

Priprema

  1. -komade piletine operite i osušite kuhinjskim ubrusima
    -svježe začinsko bilje grubo nasjeckajte(ružmarin,kadulja)ili neko drugo svježe začinsko bilje po vašoj želji
    -možete koristiti i suho začinsko bilje,ili mješavinu začina za piletinu ili mediteransku mješavinu začina ili španjolsku mješavinu začina(po vašem guštu-ja ovako često pripremam piletinu i uvijek kombiniram neku drugu kombinaciju začina)
  2. -u zdjelici pomiješajte žlicu vegete i sjeckani ružmarin i sjeckanu kadulju
  3. -dodajte u zdjelicu sa začinima malo soli,papar i maslinovo ulje i sve pomiješajte
  4. -u zdjelu stavite piletinu pa je prelijte sa pripremljenim uljem sa začinima i sve dobro utrljajte u komade piletine(da bude meso obloženo sa svih strana)
  5. -zatim svaki komad piletine dobro uvaljajte u krušne mrvice sa svih strana i složite ih u pleh obložen pek papirom(ja kada složim meso u pleh onda još po vrhu lagano posipam sa ostacima krušnih mrvica,…
  6. ..a ponekad još dodam na sve i malo sjeckanog svježeg začinskog bilja
  7. …umjesto piletine na isti naćin možete pripremiti i svinjetinu
  8. -pripremljenu piletinu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 30 minuta,
    -dok se meso peče pripremite preljev od limuna i meda:
    -u zdjelici promješate med i svježe iscjeđeni sok od limuna(da se sve fino poveže)
    -izvadite pleh sa piletinom iz pećnice,po mesu ravnomjerno žlicom rasporedite preljev od meda i limuna i sve vratite u pećnicu još deset minuta da se ispeće do kraja i dobije hrckavu koricu
  9. -dok vam se meso peče pripremite i prilog-kod mene fino varivo od povrća i lažni pire od griza(po receptu od Nigelle za koji ću zasebno napisati recept)
  10. -u lonac stavite malo maslinovog ulja,tikvice operite ,posušite i narežite na kockice(ja sam koristila zelene tikvice i nisam ih gulila),tikvice možete i malo posoliti i staviti sa strane da puste višak tekućine(ako su tikvice mlade i manje onda nema potrebe)
    -mrkvicu ogulite,operite,posušite i narežite na kockice
    -na ulju najprije prodinstajte kockice mrkve a malo kasnije dodajte i kockice tikvice(ako ste ih solili ocjedite ih od viška tekućine) i nastavite sve zajedno dinstati na laganoj vatri,posolite,popaprite,dodajte žličicu vegete i začinsko bilje prema svojim guštima),možete dodati i češanj sjeckanog češnjaka,po potrebi podlijevajte sa malo tople vode svako toliko,kad povrće omekša varivo je gotovo
    -ako kao prilog radite samo varivo onda povećajte količinu povrća prema svojim potrebama
  11. -kao prilog možete pripremiti i lešo kuhanu blitvu začinjenu sa malo maslinovog ulja,(blitva super paše uz ovu piletinu) i cous cous ,
    -ili možete pripremiti neki prilog po svom guštu(npr.pire krompir,ili dinstanu rižu(ja u nju dodam malo currya i par fetica topivog sira da bude fino kremasto)
  12. -recept sam davno našla na jednom talijanskom blogu i često ga spremam jer volim piletinu,a ne volim pohati meso u tavi u dubokoj masnoći pa je ovaj recept kao stvoren za mene…preljev od meda i limuna da mesu posebnu hrckavost i kiselkasto slatkasti okus,mmm za prste polizati..a dobijete lagani obrok bez suvišnih masnoća

Posluživanje

-poslužiti uz omiljenu salatu i omiljenu čašu vina,i slobodno možete odložiti beštek sa strane i uživati u ovoj medenoj piletini
Izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar