Fina i sočna pohana piletina bez viška masnoće,i bez jaja…pečena u pećnici sa finom Hrskavom koricom obogaćenom mirisom i okusom limuna i meda…uz fino varivo od povrća ...pravi proljetni lagani ručak
Sastojci
- 8 komada pilećih bataka ili zabataka(ili miješano)
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica Vegete
- – sol
- – svježe mljeveni crni papar
- grančica svježeg ružmarina
- par listića svježe kadulje
- ili suho začinsko bilje(majčina dušica,mješavina mediteranskih začina,mješavina začina za piletinu…)
- – krušne mrvice
- 4 žlice bagremovog meda
- 4 žlice svježe iscjeđenog limunovog soka
- za fino varivo:
- 2 tikvice
- 2 mrkvice
- 1 žličica Vegete
- – sol
- – papar
- žličica svježih ili suhih začina po želji(mažuran,peršin…)
- malo maslinovog ulja
Priprema
- -komade piletine operite i osušite kuhinjskim ubrusima-svježe začinsko bilje grubo nasjeckajte(ružmarin,kadulja)ili neko drugo svježe začinsko bilje po vašoj želji-možete koristiti i suho začinsko bilje,ili mješavinu začina za piletinu ili mediteransku mješavinu začina ili španjolsku mješavinu začina(po vašem guštu-ja ovako često pripremam piletinu i uvijek kombiniram neku drugu kombinaciju začina)
- -u zdjelici pomiješajte žlicu vegete i sjeckani ružmarin i sjeckanu kadulju
- -dodajte u zdjelicu sa začinima malo soli,papar i maslinovo ulje i sve pomiješajte
- -u zdjelu stavite piletinu pa je prelijte sa pripremljenim uljem sa začinima i sve dobro utrljajte u komade piletine(da bude meso obloženo sa svih strana)
- -zatim svaki komad piletine dobro uvaljajte u krušne mrvice sa svih strana i složite ih u pleh obložen pek papirom(ja kada složim meso u pleh onda još po vrhu lagano posipam sa ostacima krušnih mrvica,…
- ..a ponekad još dodam na sve i malo sjeckanog svježeg začinskog bilja
- …umjesto piletine na isti naćin možete pripremiti i svinjetinu
- -pripremljenu piletinu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 30 minuta,-dok se meso peče pripremite preljev od limuna i meda:-u zdjelici promješate med i svježe iscjeđeni sok od limuna(da se sve fino poveže)-izvadite pleh sa piletinom iz pećnice,po mesu ravnomjerno žlicom rasporedite preljev od meda i limuna i sve vratite u pećnicu još deset minuta da se ispeće do kraja i dobije hrckavu koricu
- -dok vam se meso peče pripremite i prilog-kod mene fino varivo od povrća i lažni pire od griza(po receptu od Nigelle za koji ću zasebno napisati recept)
- -u lonac stavite malo maslinovog ulja,tikvice operite ,posušite i narežite na kockice(ja sam koristila zelene tikvice i nisam ih gulila),tikvice možete i malo posoliti i staviti sa strane da puste višak tekućine(ako su tikvice mlade i manje onda nema potrebe)-mrkvicu ogulite,operite,posušite i narežite na kockice-na ulju najprije prodinstajte kockice mrkve a malo kasnije dodajte i kockice tikvice(ako ste ih solili ocjedite ih od viška tekućine) i nastavite sve zajedno dinstati na laganoj vatri,posolite,popaprite,dodajte žličicu vegete i začinsko bilje prema svojim guštima),možete dodati i češanj sjeckanog češnjaka,po potrebi podlijevajte sa malo tople vode svako toliko,kad povrće omekša varivo je gotovo-ako kao prilog radite samo varivo onda povećajte količinu povrća prema svojim potrebama
- -kao prilog možete pripremiti i lešo kuhanu blitvu začinjenu sa malo maslinovog ulja,(blitva super paše uz ovu piletinu) i cous cous ,-ili možete pripremiti neki prilog po svom guštu(npr.pire krompir,ili dinstanu rižu(ja u nju dodam malo currya i par fetica topivog sira da bude fino kremasto)
- -recept sam davno našla na jednom talijanskom blogu i često ga spremam jer volim piletinu,a ne volim pohati meso u tavi u dubokoj masnoći pa je ovaj recept kao stvoren za mene…preljev od meda i limuna da mesu posebnu hrckavost i kiselkasto slatkasti okus,mmm za prste polizati..a dobijete lagani obrok bez suvišnih masnoća
Posluživanje
-poslužiti uz omiljenu salatu i omiljenu čašu vina,i slobodno možete odložiti beštek sa strane i uživati u ovoj medenoj piletini
Izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar