nedjelja, 24. svibnja 2015.

NEŠTO NAJFINIJE I NAJLJEPŠE ŠTO SAM DO SADA PROBALA



Nešto najfinije što sam do sada napravila! Najbitnije kod slastica mi je da imaju opojan miris – toliko dobar da ga poželim pretvoriti u parfem :-) Drugo – da su sastojci lijepo raspoređeni, a ne nabacani :-) I onda sam očarana! Ta aroma mi je još u glavi… nešto predivno!
Sastojci

biskvit
  • 8 bjelanaca + prstohvat soli
  • 10 žlica šećera
  • 10 žlica oštrog brašna
  • 5 žlica gorkog kakaa
  • 1 paketić praška za pecivo

  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 200 ml tekućeg jogurta (3,2% m.m.)
  • 200 ml ulja
  • preljev za biskvit
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice čokolade u prahu

  • 1 zvjezdasti anis
krema
  • 8 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 200 g maslaca
  • 200 g čokolade u prahu
  • 100 g lješnjaka
  • 100 ml vrhnja za šlag
premaz
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 paketić šlagfixa
  • 100 g kiselog vrhnja


Priprema
1.Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i cimetom.
2.Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo… izvaditi, ohladiti.
3.Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino prožme.
4.Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5 minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.

5.Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu – dok ne dobijete masnu, mazivu masu).
6.U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
7.Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
8.Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…
9.Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)


Posluživanje


Naoštriti dugačak, tanak nož, pripremiti bokal sa vrelom vodom i čvrste papirnate ubruse. Za svaki zarez nož uroniti u vodu, otresti višak, napraviti energičan potez (nema povlačenja noža gore-dolje nego JEDAN dugačak i čvrst zarez preko cijele torte). Obrisati nož, uroniti u vodu i tako redom. Voda na kraju mora biti kristalno čista… sukladno tome, nema nijedne mrlje na vašim kriškama torte :-) I sve to već znate :-) Bitno da imate biskvit koji je sočan i ne mrvi se, i kreme koje su fino očvrsnule i ne mackaju se – to je ono najbitnije.


Izvor:   www.coolinarika.c
om

Nema komentara:

Objavi komentar